L’habitatge cooperatiu i el dret a la ciutat

El passat dimarts 19 d’octubre va tindre lloc la primera presentació pública de Domèstiques València, on es presentà els resultats del treball de la primera fase de reflexió i anàlisi, alhora que introduirem les jornades que tindran lloc els pròxims 12 i 13 de novembre. Aquesta primera presentació va reunir en el nou espai de La Repartidora de Benimaclet a representants de moviments socials, entitats del tercer sector i persones interessades en l’habitatge cooperatiu, en un encontre que va girar al voltant de la relació d’aquest model amb el dret a la ciutat.

Durant l’encontre, vam abordar la capacitat d’arrelar el procés de Domèstiques València i el model cooperatiu d’habitatge amb els moviments socials presents a la ciutat de València, i més concretament, amb els que incorporen la funció social de l’habitatge i el dret a la ciutat com a forces motor de la seua militància. Durant el procés de gestació i contextualització d’aquesta primera fase, s’ha volgut fer partícips a aquests moviments, donat que entenem que el camp de les cooperatives d’habitatge pot interessar-los bé, com a un model a implementar, o bé, com a un model del que ser un agent actiu.

Donat que un dels temes de treball dels moviments socials pel dret a la ciutat es centra en el sistema d’accés a l’habitatge i la seua dependència a les dinàmiques del mercat, creguem profitosa l’aliança entre aquests moviments i Domèstiques, com una via de lluita contra l’alienació residencial i d’impulsar vies alternatives d’accés a l’habitatge més enllà de la compra o lloguer, amb models desmercantilitzats com és el cas de la cessió d’ús.

Des de Domèstiques València volem incidir en la comprensió del sistema cooperatiu molt més enllà de l’àmbit del grup motor, entenent-lo com un entramat d’interessos i vincles al voltant de l’habitatge i la ciutat, que funcionen de forma simbiòtica. Un bon exemple és el context de la ciutat de Barcelona, on el teixit de cooperatives d’habitatge s’emmarca dintre d’una xarxa cooperativa que funciona a nivell ciutat.

Per tot açò, considerem que la presentació del dimarts suposa un primer pas per a generar aquest espai de trobada, col·laboració i creació conjunta, on es va començar a afinar el diàleg al voltant de qüestions més específiques, com son la consolidació de la diversitat dins del sistema cooperatiu o el repte de solucionar la barrera econòmica que pot plantejar-se a l’hora d’implementar aquest model.

Totes aquestes qüestions i moltes més, les tractarem més detingudament en les Jornades per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de Domèstiques València, que se celebraran el pròxim divendres 12 i dissabte 13 de novembre, i que seran d’accés lliure i gratuït baix inscripció prèvia. A més, si t’has perdut aquesta presentació, et convidem a assistir el dimarts 2 de novembre a les 19:00 a la segona. Esperem confirmar espai els propers dies.